Camerun 2012 (15): La festa del poble Batanga

Concert d'Annie Anzouer a la Foire de Kribi, Mayi 2012

Concert d’Annie Anzouer a la Foire de Kribi, Mayi 2012

Kribi, Camerun, maig 2012.- La Fête commémorative du Peuple Batanga recorda el retorn de l’exili d’un poble que es va veure obligat a fugir de les seves terres amb l’esclat de la I Guerra Mundial. Enmig de les dues forces beligerants, Kribi es va convertir en el centre de les hostilitats i les deportacions pel poble Batanga, que gràcies als soldats francesos i britànics van poder marxar per buscar refugi als peus del Mont Camerun, a Moliko, Bolifamba, etc.

Un cop acabat el conflicte, van poder tornar a la seva terra. Va tenir lloc en dues onades, una el 14 de febrer i la segona el 9 de maig. Des d’aleshores, cada any es commemora el retorn de l’exili a aquesta ciutat “balneària” amb milers de persones participant a la rua de carnaval al carrer i amb activitats esportives (lluita tradicional, futbol, natació), un homenatge als morts o la gran òpera a la sala de festes de Mboanga. Un record pels ancestres que esdevé una gran festa. La del 2016 pot ser sonada perquè serà el centenari.

Aquests dies de maig, el punt de trobada és a la Fira (“Foire”) a l’esplanada de la platja de Ngoyé.

Cada nit hi ha sorpreses. Avui hi hem anat amb alguns amics que han treballat a la festa promocional de Maggi, hem menjat l’inevitable peix a la brasa amb “batton manioc” i “plantain” i de cop ha aparegut, com ja he avançat en un post anterior… ¡Annie Anzouer! L’artista de la música camerunesa ha entrat des del fons, cantant amb un micròfon inalàmbric, ha creuat tota la fira envoltada de policia i personal de seguretat i ha pujat a l’escenari. Ha estat molt ben rebuda i un grapat de gent s’ha acostat de seguida a fer-li fotos i filmar-la amb càmeres i telèfons. Però baja, tampoc és que hi haguessin milers de persones. Avui no és una festa massiva… però l’artista s’ho curra i ens regala un concert fantàstic.

Rematem la nit al Bristol Palace del barri de Mokolo. Una “boîte” petita, on no es paga entrada i el públic és eminentment local. Ideal per copsar els ritmes i l’ambient que es mouen per aquestes terres Batanga. Mayi ma yamu!

FacturaKribiFoire

P.S.: Anècdota de la nit: quan m’han donat el compte de la terrassa de la Foire on hem menjat el poisson braisé, descobreixo que el nom que la cambrera ha posat a la nostra taula és… “Blanc” (!!). Dedueixo que sóc jo. Ho enténc, és un manera de situar de seguida la taula, millor que un número. Espero que el preu que m’han fet no sigui de “Blanc”, també… Li comento el tema a la cambrera i li entra una mica de vergonya però confessa que, en efecte, el blanc sóc jo. Clar, no n’hi ha cap més per aquí.

P.S.2: Perdoneu la pèssima qualitat de les fotos, però de nit acostumo a sortir amb una petita càmera compacta (i a vegades ni netejo l’objectiu…)

© Text i fotos de Carles Cascón, 2012
WARNING: PUBLISHING IN PRINT OR DIGITAL MEDIA IS STRICTLY FORBIDDEN UNDER PENALTY OF LAW

Acerca de Carles Cascón

Periodista i fotògraf de Sabadell (Barcelona)
Esta entrada fue publicada en África, Camerún y etiquetada , , , , , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s