Camerun 2012 (14): “Avec Maggi, chaque femme est une étoile”

Campanya Maggi Kribi

Kribi, maig 2012.- A Kribi, a la costa sur del Camerun, amb la seva sorra blanca en contraposició a la sorra negra del platges volcàniques al nord de Limbe, tinc oportunitat d’assistir a una festa que no m’esperava. Realment curiosa. Un cop més, la tradició africana i la modernitat es dónen la mà.

És una festa promocional de Maggi, la marca de productes preparats pe la cuina de la multinacional Nestlé. Estan de gira per tot el país per promocionar els seus famosos cubs de cuinar, ja sigui per fer caldos o per afegir als plats. Deuen haver notat que les dones africanes no consumeixen prou cubets d’aquests -potser perquè a la seva cuina tradicional mai s’han fet servir abans que existís Nestlé- i han ideat una campanya amb molts ingredients, mai millor dit, per connectar a la perfecció amb la població femenina local. Perquè aquí, no cal dir-ho, s’entén que les que s’ocupen de la cuina són les dones.

“Avec Maggi, chaque femme est une étoile” (Amb Maggi, cada dona és una estrella) és l’eslògan que fan servir a la zona francòfona del Camerun. I, per tant, a Kribi. A la part anglòfona l’eslògan és un pèl diferent: “Real Star, real MAGGI, real woman”.

Tinc una amiga camerunesa que l’han contractat, entre moltes altres joves -sobretot noies- per aquesta campanya arreu del país. Per elles és una forma de guanyar diners, una oportunitat gens menyspreable en un país on la feina és un bé escàs i precari. Abans del gran dia a cada municipi, prèviament han contactat directament amb les famílies i comunitats. D’ún públic potencial d’unes dues mil persones, potser els participants no arribaran finalment ni al 10 per cent. És suficient per ells.

La meva amiga em diu el lloc i l’hora i jo m’hi passo a veure-ho. L’esdeveniment és a la Place de Fêtes, a l’aire lliure, on han muntat una infrastructura considerable amb generadors, equip de so, cadires, carpes, intendència…. Em resulta d’allò més interessant, i de passada divertit. Perquè està pensat per al públic africà, així que no hi pot faltar la música, el ball, el color i una bona animació.Micròfon en mà, un animador i una animadora, una mena de líders de l’extens equip humà, s’encarreguen d’esperonar contínuament el públic fent-los repetir l’eslògan o fins i tot fent sortir les dones a ballar i cantar. L’animador, tot gros però amb molta gràcia i agilitat per ballar les danses de moda, és peça clau de l’èxit de la jornada.

Però l’acte central de la campanya és el concurs de cuina. Les participants han portat els seus respectius plats fets amb receptes tradicionals cameruneses, però òbviament hi ha un ingredient que no hi pot faltar en cap cas: els cubets Maggi. Per a mi es convertirà en una exel·lent oportunitat de tastar una gran varietat de menjars locals.

Entre cançons i animacions, s’arriba al final de la jornada amb el jurat valorant tots els plats i, seguidament, compartint aquests entre els que ho vulguin. Com que les menges porten una bona estona al sol i no sé quantes hores porten cuinades, opto per no arriscar-me gaire, per si de cas.

El veredicte fa esclatar les emocions, amb els crits de les “fans” respectives, armades de rètols i pancartes per animar la seva representant. Una tal Felicité, que ha cuinat un plat de “bong” originari dels Bassa, porta una de les claques més sonades, per exemple.

Les dues guanyadores s’emporten un congelador i una rentadora, respectivament, grans electrodomèstics amb els colors groc i vermell de Maggi que reben amb un èxtasi colpidor. La de la rentadora sembla que es vagi a desmaiar… No és per menys. S’han convertit en “femmes étoiles”, unes dones estrella. Bé, potser també hi influeix la calor que han aguantat dretes durant hores.

Bon profit!

© Text i fotos de Carles Cascón, 2012
WARNING: PUBLISHING IN PRINT OR DIGITAL MEDIA IS STRICTLY FORBIDDEN UNDER PENALTY OF LAW

Acerca de Carles Cascón

Periodista i fotògraf de Sabadell (Barcelona)
Esta entrada fue publicada en África, Camerún y etiquetada , , , , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s