Camerun 2012 (3): A la chéferie de Banka, el rei ens deixarà fotografiar-lo… d’aquí a 2 anys

La mà del Rei de la Chéferie de Banka

26-4-2012.- Comencem la ruta de les “chéferies” bamilikés de l’Oest de Camerun amb la de Banka, prop de Bafang, on topem amb un dels joves prínceps, molt simpàtic, i una de les moltes dones del Rei. Aquest, però, encara no és a punt per rebre les visites. Al cap d’uns minuts podrem tenir una breu entrevista amb ell al porxo de casa seva.

Mentrestant, admirem l’antiga construcció amb canyes de bambú i tiges de rafia, les figures humanes i animals esculpides a les columnes i bigues (algunes reconstruïdes uns anys més cap aquí, tot s’ha de dir) i conversem amb el Príncep.

Finalment l’Ousseni i jo ens asseiem amb el Rei. El guia el tracta reiteradament de “Majesté”, amb un respecte un pèl exagerat. En principi, tenim el dret a preguntar-li obertament qualsevol qüestió, però… quan vull saber quantes esposes té, ens diu que aquesta mena de preguntes, ehem, no les respon un Rei.

Va vestit com si s’acabés de llevar, amb un bubú d’estar per casa i sandàlies, així que, quan vull fotografiar-lo, s’excusa dient que avui no està presentable. És clar, ho enténc, s’ha de cuidar la imatge del Rei.

Però cap problema, de seguida ens convida a tornar a la seva chéferie… el febrer de 2014, que és quan hi haurà la gran celebració dels seus 30 anys de regnat (!), amb convidats il·lustres de totes les chéferies de la regió i també de l’estranger. Diu que aleshores sí que el podrem retratar tant com vulguem. Serà una festa gran, ens avança. “El responsable de la celebració és a Douala, ja està començant a preparar-ho tot…”

Fins d’aquí dos anys, doncs, Majestat.

Per sort, per no marxar amb les mans buides, se m’acut de fer una foto a la seva reial mà agafant el bastó amb mànec d’elefant, que m’ha agradat molt. Mmm, això em recorda un altre Rei, ara mateix, i una altra mena de fotos… però m’ho callo: l’entrevista es dóna per acabada. Ara té altres assumptes i visites per atendre.

Propera parada: chéferie de Banjoun, una de les més grans i autèntiques. (Allà, amb el seu interessant museu, podrem fer una millor immersió en la cultura dels regnes bamilikés i les seves «societés secretes»…)

© Text and Photos by Carles Cascón. WARNING: PUBLISHING IN PRINT OR DIGITAL MEDIA IS STRICTLY FORBIDDEN UNDER PENALTY OF LAW

Acerca de Carles Cascón

Periodista i fotògraf de Sabadell (Barcelona)
Esta entrada fue publicada en Camerún y etiquetada , , , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s