Bata-Cogo-Corisco

Corisco

Quan viatges sense mapes i sense guia turística per un país africà que no és turístic -ni dóna senyals de voler ser-ho a mig termini- és essencial tenir una bona xarxa d’amics o de contactes i estar disposat a viatjar a la manera africana: et diuen d’on surten els mitjans de transport per anar a tal lloc i a quina hora és convenient ser-hi, però a partir d’aquí no hi ha cap dada del tot fiable. Pots tenir una idea aproximada del que dura el trajecte, per exemple, però a la llarga aquest pot durar més o menys del previst i, és clar, tot dependrà de a quina hora hauràs aconseguit sortir. I de si el conductor ha fet gaires voltes per la zona per buscar més passatgers o més càrrega, posar gasolina, revisar els pneumàtics, acomiadar-se de la dona o ves a saber què.

Per anar a Corisco sabia que calia agafar un vehicle de Bata a Cogo i, des d’aquesta població portuària, buscar transport marítim fins a l’illa. Entre totes les barques que fan la ruta, les veus més assenyades recomanaven la llanxa ràpida del senyor Hinestrosa, en realitat una mena de ‘cayuco’ amb dos motors, i reservar-la un dia i una hora concrets per telèfon per sortir de Cogo amb aquest cèlebre personatge guineà, el qual proporciona també allotjament i menjar a les seves cases davant de la platja.

Jo pensava ocupar una de les habitacions del senyor Hinestrosa però no tenia ningú més per compartir els 300.000 CFA (450 euros!) que cobra pel viatge d’anada  i tornada a Corisco en la seva llanxa. I encara que hagués tingut la gran sort de coincidir amb un d’aquests grups de catalans que, de tant en tant, em diuen que envia una agència catalana, dividir els 300.000 CFA entre 10 o 15 persones tampoc resulta del tot barat.

Un noi de Barcelona que ha treballat com a arquitecte uns mesos a Cogo em va suggerir, abans de marxar, que contactés amb els marroquins que treballen per la constructora Somagec al port perquè em deixessin pujar al seu vaixell que fa diàriament la ruta Cogo-Corisco. A Corisco construeixen l’aeroport i un hotel. El problema era saber l’horari de sortida del vaixell de Cogo i arribar-hi a temps al matí, ja que si el perdia em veuria obligat a fer una nit allà i no havia sentit especials excel·lències sobre l’allotjament local. Sense comptar amb la pèrdua de temps.

A Bata, davant d’un edifici d’apartaments de Somagec en ple passeig marítim, vaig trobar per casualitat un grup de treballadors de l’empresa i un cap de personal que em va informar que els darrers dies estaven sortint dos vaixells cap a Corisco, un cap a les 6 o les 7 del matí i un altre cap a les 10. No era cap garantia però ja era alguna cosa: calia sortir en cotxe d’hora de Bata per ser a Cogo abans de la sortida del segon vaixell.

El Miguel Ángel es va apuntar al viatge, sense demanar-me permís directament, com una mena de guia acompanyant per vetllar per la meva salut. No calia (i menys després d’entendre que ell no pensava portar diners per pagar-se l’estada…) però vaja, moure’s amb amics guineans té els seus avantatges. El Miguel Ángel va ser una bona companyia a Bata i Mbini, el típic personatge simpàtic i enrotllat que coneix (o vol conèixer) tothom i et facilita molt les coses:  sempre troba algú per fer unes cerveses i que, a sobre, paguin ells. Tot un luxe. Me’l va presentar molt amablement la cosina d’una amiga guineana de Barcelona, aprofitant que el noi, mestís de pare espanyol i mare guineana, havia deixat la feina i tenia temps per estar amb mi.

Sortida de cotxes de Bata

El Miguel havia resolt assenyadament que havíem de sortir a les 6 del matí i em vaig posar el despertador una mica abans de les 5. El que jo no sabia és que just quan sonava l’alarma del meu mòbil ell arribava a casa seva i es ficava al llit. La nit abans s’havia presentat un amic seu a casa seva per convidar-lo a unes cerveses, després van anar a una discoteca, i després a una altra, etc.

Entre les 5 i les 7.30h li devia fer unes 15 o 20 trucades perdudes al Miguel, mentre optava per agafar un taxi i presentar-me directament a la parada de vehicles per Cogo, al costat del “mercado número 5” de Bata, tot passant per l’endormiscat barri de Comandachina, on viu el Miguel però on no hi havia rastre d’ell a cap cantonada.

Vaig reservar dues places a un minibus (després de recuperar el meu equipatge, que havia

Carn de zebú

desaparegut en segons i s’havia repartit en dos vehicles diferents de diferents conductors en una aferrissada batalla per guanyar clients: quasi arriben a les mans) i, després de 7 o 8 trucades perdudes més, un ressacós Miguel va respondre el mòbil i es va presentar a la parada sense ni tan sols haver-se rentat la cara. Es va despertar amb un esmorzar potent: carn de zebú a la graella amb molta maionesa. Just quan el cotxe ja era ple i a punt de sortir.

Jo estava content, gairebé eufòric, perquè el dia abans havia aconseguit finalment els meus permisos turístics. Així que al primer control policial vaig adjuntar al passaport aquest bonic paper blanc escrit a màquina. Conclusió primera: és bo tenir-lo, però si no te’l demanen d’una manera, diguem, específica, millor no ensenyar-lo.

Ho dic perquè el militar es va quedar mirant el paper i, per molt que l’observava, no entenia res. Intentava llegir-lo però anava passant el temps i les seves neurones no estaven preparades per assimilar aquell text. En aquests casos poden passar dues coses: una, que el paio passi de tot i et deixi marxar; i dues, que no pari fins esbrinar si realment li dius la veritat o ets un espia que ha falsificat un paper amb ves a saber quin objectiu terrorista o conspiratiu.

El militar va escollir la segona opció, i de cop va sortir del cobert amb els meus papers a la mà per buscar algun altre mando que li desxifrés el paper. Jo el vaig seguir de seguida, ja que mai s’ha de perdre de vista un passaport. El periple per diferents coberts del control militar va ser infructuós (no trobava la persona que buscava) i vam tornar al lloc inicial. Els companys del minibús, tots guineans, s’impacientaven i potser algun ja em maleïa. Va ser aleshores quan el Miguel Ángel, que començava a perdre la paciència, va fer una cosa que no s’ha de fer mai, mai, a un militar d’un control: demanar-li una mica més d’agilitat perquè tens pressa.

I va sonar la frase fatídica, la frase dels mals auguris, el senyal que no vas pel bon camí sinó tot el contrari: “No compliques las cosas”, va dir de sobte el militar, amenaçador. “Me estás complicando las cosas”, va insisitir.

“Complicar les coses” a un militar pot tenir conseqüències imprevisibles. Per sort, aquest semblava serè a aquella hora del matí (quan més d’hora viatges, menys temps han tingut els militars per emborratxar-se). El vaixell sortiria de Cogo en poc temps i ningú ens esperaria. Però s’imposava la paciència africana. Just quan començava a pensar en la possibilitat de deixar-li uns bitllets subtilment, vaig recuperar el passaport. Discretament, sense pressa però sense mostrar cap símptoma d’inseguretat o por, em vaig allunyar d’allà, òbviament sense preguntar allò tant perillós de “¿Nos podemos ir?”. Preguntar-ho implicaria contemplar la possibilitat que no podiem marxar, i aleshores el militar es podria treure de la màniga qualsevol excusa surrealista per fer-nos la guitza.

El viatge va continuar a bon ritme per una bona carretera -agafant força corbes per l’esquerra, això sí- i el tram final per pista. Poc abans vam fer una parada per menjar i el Miguel Angel es va cruspir un cranc farcit amb ceba, especialitat de la regió, per 1.000 CFA. No es va atrevir amb l’estofat indefinit que hi havia a l’olla (a Guinea, per saber què hi ha de menjar, aixeques la tapa de l’olla i mires si et ve de gust). La dona guineana que va provar l’estofat no va fer gaire bona cara. Era carn de ximpanzé.

No comptava agafar el vaixell, ja, perquè eren les 11 quan entràvem a Cogo. Però era el meu dia de sort: el segon vaixell de Somagec encara era al port i no sortiria fins el migdia. No va caldre convèncer cap obrer de la meva amistat amb l’arquitecte barceloní per aconseguir el permís. La població local fa servir habitualment aquest transport, que no té horaris regulars però és gratis. És un favor que fa l’empresa aprofitant les anades i vingudes de camions. Abans et signen una autorització i la presentes a l’entrada del vaixell. Tu puges a dalt a coberta amb el grapat de passatgers del dia i, un cop han entrat tots els camions carregats de sacs de ciment, el vaixell salpa. Una de les incomoditats és caminar la llarga distància que separa l’oficina de Somagec fins el moll. Un camí que has de fer amb el teu equipatge a coll per un solar de terra i pols ple de camions.

Erem unes 12 o 15 persones a coberta. Dos marroquins portaven un ordinador portàtil i veien una pel·lícula. Pels crits que se sentien vaig descobrir que era una porno. Algú més es va afegir a la projecció. Durant el trajecte vam veure les illes Elobey Grande i Elobey Chico i, a mà esquerra, la costa de Gabon (Cocobeach).

Quatre hores més tard desembarcàvem a Corisco. Diuen que el viatge dura més o menys en funció de la càrrega que porti. Uns minuts abans d’arribar vaig trucar a l’Hinestrosa i es va presentar al moll amb tres nois a buscar-nos. A l’illa no hi ha transport públic. I a l’últim tram de camí per arribar a les cases de l’Hinestrossa hi ha tanta sorra que fins i tot el millor 4×4 es queda clavat. Mentre no l’arreglen, han posat una catifa de fulles seques de palmera.

Bienvenidos a Corisco.

Si em vull moure per l’illa, hauré de caminar i parar algun dels molts camions o cotxes que creuen l’illa. Sempre hi ha algun conductor solidari que et pot acostar a algun lloc. Que et vinguin a buscar ja és més complicat. Estan fent la pista del nou aeroport que el president ha promès inaugurar el 12 d’octubre. Una pista de 3,5 km en una illa de 6 km en la seva llargada màxima.

© Text and Photos by Carles Cascón. WARNING: PUBLISHING IN PRINT OR DIGITAL MEDIA IS STRICTLY FORBIDDEN UNDER PENALTY OF LAW

Acerca de Carles Cascón

Periodista i fotògraf de Sabadell (Barcelona)
Esta entrada fue publicada en África, Guinea Ecuatorial y etiquetada , , , , , . Guarda el enlace permanente.

9 respuestas a Bata-Cogo-Corisco

  1. Coline dijo:

    Hola Buenos dias! Quiero ir a Corisco en dos semanas. Lo que no entiendo de tu texto es el precio del alojamiento del senor Hinestrosa? Son 300 000 para el alojamiento tambien o que? Y hay restaurantes para comer alla o se tiene que llevar comida? Muchas gracias por su respuesta 🙂

    Me gusta

    • Noooo, 300.000 CFA es sólo el barco! Y puedes coger gratis el barco grande de una empresa marroquí que está construyendo por la zona. El alojamiento no recuerdo, creo que estaba por 12.000-15.000 CFA (18-22 euros). Te lo podría mirar, incluso el teléfono (mejor llamar antes). Hay que pactar las comidas tambén, no hay restaurantes (ni mercados), al menos cuando fui yo. A lo mejor ya abrieron el hotel… Saludos

      Me gusta

  2. La empresa es Somagec. Puedes ir directamente al muelle de Cogo. Hay dos barcos al día, o tres, con horario variable. Pregunta antes. En Bata también hay oficina para preguntar. !Suerte!

    Me gusta

  3. Coline dijo:

    Hola Carles! Muchas gracias por tu respuesta que no habia vista antes! Vamos a llegar a bata el viernes en la noche y esperamos tomar el barco el sabado en la manana, los de Somagec nos han dicho que el barco se va a las 6:00 de la manana. Cuanto tiempo toma para ir de Bata a Cogo en carro? Tengo un numero para el senor Hinestrosa pero no funciona (212630), tienes otro numero de telefono para llamar? Para la comida, se puede cocinar en el hotel del senor hinestrosa o se tiene que llevar solo comida que no se cocina? Muchas gracias de antemano por tu respuesta esepro que me puedes responder antes de mi viaje el viernes 🙂

    Me gusta

    • Hola, Coline
      Vi el mensaje demasiado tarde, y estaba un poco lejos de casa… en Filipinas. No tenía la información a mano. De todas formas, me encantaría saber cómo te fue elviaje a Corisco, y que me contaras las novedades de la isla…¿Encontraste a Hinestrosa y Fidelia? Hasta pronto

      Me gusta

      • Coline dijo:

        Hola Carles! Lo siento muchisimo, olvidé resoponder a tu mensaje desde mi regreso de Corisco! Nos fue muy muy bien, fue una aventura increible, tuvimos encuentros humanos muy lindos y todo nos fue muy bien…salvo que solo pudimos quedarnos 24horas por la marea que cambiaba, no habia otro barco en lo dias siguientes y mi marido tenia que volver a Malabo para su trabajo. En el barco hemos encontrado a un senor que nos llevo a un otro Hotel que el del Seno Hinestrosa, Es un «complejo turistico» con unos bungalows en la playa, cerca la base Somagec, es muy lindo pero la duena se habia ido de vacaciones entonces nos hemos quedado con unos jovenes de Somagec, nos fue muy bien! Gracias por tus informaciones, gracias a tu historia he tenido fuerza y motivacion para realizar este viaje un poco complicado pero que vale mucho mucho la pena! Quizas estaremos en contacto para otros viajes que quiero hacer en Africa! Espero que te va bien en las Filipinas 🙂 Hasta Luego

        Me gusta

      • Fantástico, Coline! Me alegro de que el viaje saliera bien, y es emocionante saber que un humilde blog pueda motivar a alguien a viajar a un sitio tan complicado como Guinea 🙂 En África siempre hay sorpresas y éstas suelen ser lo mejor del viaje. Gracias por contestar. Para cualquier tema africano, contacta conmigo por email directamente. Te mandé un mensaje tu dirección, así que ya tienes la mía. Saludos

        Me gusta

  4. victor dijo:

    hola buenas ! pensando irme a corisco dentro de unos dias y quiero informacion , vivo en Mlabo y soy Malabono whatsssap

    Me gusta

    • Hola, Víctor. Gracias por tu interés y tu tiempo en leer mi blog. Como habrás visto, fui a Corisco en junio de 2011, así que la información que pueda tener no está muy actualizada más allá de lo que cuento en el blog. Creo que es fácil traducir el texto al castellano con el navegador pero si tienes alguna duda concreta no dudes en preguntármelo. Si en Malabo no tienes ninguna referencia, creo que una vez estés en Bata puedes encontrar información sobre el terreno. No sé si Somagec aún opera en la zona pero si es así puede ser una fuente de información y creo que son fáciles de encontrar en Bata, en el paseo marítimo. Quizás ellos puedan llevarte en su barco desde Cogo. Saludos y suerte.

      Me gusta

Deja un comentario